Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

C++ Essential Training

via LinkedIn Learning

Overview

Learn C++ programming, starting with the basics. Explore C++ syntax, operators, loops, functions, data structures, classes, templates, and more.

Syllabus

Introduction
  • Learn C++
  • Using the exercise files
  • What is C++?
  • The structure of this course
1. Toolchain and Installation
  • The C++ toolchain
  • Using Xcode with the exercises
  • Using Visual Studio with the exercises
2. Basic Syntax
  • Introduction to basic syntax
  • Anatomy of a C++ program
  • Statements and expressions
  • Identifiers
  • Defining variables
  • Pointers
  • References
  • Primitive arrays
  • Primitive strings
  • Conditionals
  • The branching conditional
  • Looping with while and do
  • Iterating with for
  • Range-based for loop
  • Structures
  • Functions
  • Classes
  • Using stdout
  • Challenge: Count elements
  • Solution: Count elements
3. Data Types
  • Overview of data types
  • Integer types
  • Integer sizes
  • Fixed-size integers
  • Floating-point types
  • Characters and strings
  • Character escape sequences
  • Qualifiers
  • References
  • Structured data
  • Bit fields
  • Enumerations
  • Unions
  • Defining types with typedef
  • The void type
  • The auto type
  • Unambiguous null pointer constant
  • Challenge: A library card data structure
  • Solution: A library card data structure
4. Operators
  • Common operators
  • Compound assignment operators
  • Increment and decrement operators
  • Comparison (relational) operators
  • Logical operators
  • Bitwise operators
  • Ternary conditional operator
  • Dynamic memory operators
  • Type cast
  • Using sizeof
  • Using typeid
  • Operator precedence
  • Challenge: Prime numbers
  • Solution: Prime numbers
5. Functions
  • Overview of C++ functions
  • Creating a function
  • Passing values to a function
  • Using automatic and static variables
  • Returning values from a function
  • Using function pointers
  • Overloading function names
  • Defining a variable number of arguments
  • Using recursion
  • Challenge: Non-recursive factorial
  • Solution: Non-recursive factorial
6. Classes and Objects
  • Overview of classes and objects
  • Defining a class
  • Data members
  • Function members
  • Constructors and destructors
  • Overloading operators
  • Overloading operators with functions
  • Challenge: Non-member operators
  • Solution: Non-member operators
7. Templates
  • Understanding templates
  • Template functions
  • Template classes
  • Challenge: Template factorial
  • Solution: Template factorial
8. Standard Library
  • Overview of the Standard Library
  • File I/O
  • Binary files
  • File management
  • Unformatted character I/O
  • Formatted character I/O
  • Working with integers and real numbers
  • String functions
  • Handling system errors
  • Challenge: Transform a file
  • Solution: Transform a file
9. Standard Template Library
  • Overview of the STL
  • Vectors
  • Strings
  • I/O streams
  • Handling exceptions
  • Challenge: Transform a file (STL)
  • Solution: Transform a file (STL)
10. Final Project: A Deck of Cards
  • Challenge: Requirements
  • Demonstration of the project
  • Solution: A deck of cards
Conclusion
  • Thank you

Taught by

Bill Weinman

Reviews

Start your review of C++ Essential Training

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.