Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Google

Операційні системи і ви: як стати досвідченим користувачем

Google via Coursera

Overview

На основі відеолекцій, демонстрацій і практичних завдань у рамках цього курсу ви дізнаєтеся про основні компоненти операційної системи і про те, як виконувати такі важливі завдання, як керування програмним забезпеченням і користувачами та налаштування апаратного забезпечення. Пройшовши цей курс, ви зможете: ● виконувати навігацію файловими системами Windows і Linux за допомогою графічного інтерфейсу користувача та інтерпретатора командного рядка; ● виконувати налаштування користувачів, груп і дозволів для доступу до облікового запису; ● встановлювати, налаштовувати і видаляти програмне забезпечення в операційних системах Windows і Linux; ● виконувати налаштування розділів диска та файлових систем; ● розуміти, як працюють системні процеси та як ними керувати; ● працювати з системними журналами та інструментами віддаленого з’єднання; ● використовувати знання операційної системи для усунення поширених проблем у ролі фахівця з ІТ-підтримки.

Syllabus

  • Навігація системою
    • Вітаємо на курсі "Операційні системи" у рамках програми сертифікації для фахівців з ІТ-підтримки! На першому тижні цього курсу ми розглянемо основні відомості про операційні системи (ОС) Windows і Linux. Ми вивчимо, як працюють каталоги й файли в ОС Windows та Linux. Також ви дізнаєтеся про практичні способи маніпулювання файлами та каталогами за допомогою графічного інтерфейсу користувача Windows (GUI), інтерфейсу командного рядка Windows (CLI) та оболонки Linux. Після проходження цього модуля ви зможете взаємодіяти з файлами та каталогами і виконувати основні текстові маніпуляції в ОС Windows і Linux.
  • Користувачі та дозволи
    • На другому тижні цього курсу ми дізнаємося про налаштування користувачів та дозволів в операційних системах Windows та Linux. Як фахівцю з ІТ-підтримки, вам важливо знати, як надати відповідні дозволи користувачам та групам в операційних системах Windows та Linux. Пройшовши цей модуль, ви вмітимете додавати, змінювати та видаляти користувачів на комп’ютері та в певних файлах і папках за допомогою графічного інтерфейсу Windows, інтерфейсу командного рядка Windows і оболонки Linux.
  • Керування пакетами та програмним забезпеченням
    • На третьому тижні цього курсу ви дізнаєтеся більше про керування пакетами і програмним забезпеченням в ОС Windows і ОС Linux. Важливо знати, як встановлюються пакети і як відбувається керування пристроями та драйверами в цих операційних системах. Також ми детальніше розглянемо різні способи створення пакетів і стиснення файлів. Пройшовши цей модуль, ви дізнаєтеся, як створювати, оновлювати та вилучати програмне забезпечення за допомогою графічного інтерфейсу ОС Windows, інтерфейсу командного рядка ОС Windows і оболонки Linux.
  • Файлові системи
    • Протягом четвертого тижня цього курсу ми дізнаємося про роботу файлових систем для ОС Windows і Linux. Ми з’ясуємо, які є типи файлових систем і чому вони відрізняються для різних операційних систем. Ми дізнаємося про створення розділів на дисках та віртуальну пам’ять, а також важливість цих компонентів у роботі фахівців з ІТ-підтримки. Крім того, ми розглянемо способи встановлення та видалення файлових систем, навчимося переглядати інформацію про використання диска і усувати збої в роботі файлових систем. Після проходження цього модуля ви вмітимете самостійно розділити і відформатувати диск як у Windows, так і в Linux.
  • Керування процесами
    • На п’ятому тижні цього курсу ми досліджуватимемо керування процесами. Як фахівцю з ІТ-підтримки, вам важливо використовувати системні інструменти для зчитування та розуміння станів процесу комп’ютера. Ми розглянемо способи запуску та завершення процесу в Windows та Linux. Ми також застосуємо інструменти усунення несправностей для вирішення проблем із процесами та ресурсами. Після закінчення цього модуля ви будете використовувати команди Windows та Linux для практичного обслуговування процесів.
  • Операційні системи на практиці
    • Вітаємо! Попереду останній тиждень курсу. На останньому тижні цього курсу ми розглянемо деякі практичні аспекти операційних систем, які ви будете постійно використовувати в ІТ-підтримці. Ми розглянемо питання віддаленого доступу та дистанційного усунення несправностей комп’ютера. Ми детально вивчимо інструменти віртуалізації для керування віртуальними екземплярами та їх видалення, використання журналів для моніторингу системи та покажемо вам кілька різних методів розгортання ОС. Пройшовши цей модуль, ви зможете застосовувати всі навички цього курсу для усунення проблем в ОС Windows і Linux. Успіхів!

Taught by

Google Career Certificates

Reviews

4.8 rating at Coursera based on 178 ratings

Start your review of Операційні системи і ви: як стати досвідченим користувачем

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.