Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Google

Системне адміністрування і послуги ІТ-інфраструктури

Google via Coursera

Overview

Цей курс допоможе вам перейти від роботи з одним комп’ютером до адміністрування цілої мережі. Системне адміністрування – це галузь ІТ, яка відповідає за обслуговування комп’ютерних систем у середовищі з багатьма користувачами. На цьому курсі ви дізнаєтеся про інфраструктурні послуги, які підтримують роботу всіх організацій, як великих, так і малих. Ми детально розглянемо принцип роботи хмарних сховищ – від типових налаштувань хмарної інфраструктури до керування хмарними ресурсами. Ви також дізнаєтеся, як керувати серверами та налаштовувати їх і як використовувати типові інструменти для керування комп’ютерами, інформацією про користувачів і їх продуктивністю. Крім того, ви дізнаєтеся, як відновити ІТ-інфраструктуру вашої організації в разі масштабного збою в роботі. Пройшовши цей курс, ви зможете: ● вмітимете використовувати ефективні практики щодо вибору апаратного забезпечення, постачальників і послуг для вашої організації; ● розумітимете, як працюють найпоширеніші інфраструктурні послуги, які підтримують роботу організацій, і як керувати серверами інфраструктури; ● розумітимете, як максимально ефективно використовувати хмарні сховища для своєї організації; ● вмітимете керувати комп’ютерами та користувачами організації за допомогою служб каталогів, Active Directory та OpenLDAP; ● вмітимете вибирати інструменти для використання у вашій організації і керувати ними; ● вмітимете створювати резервні копії даних вашої організації і знатимете, як відновити ІТ-інфраструктуру у разі масштабного збою в роботі; ● застосовуватимете знання з системного адміністрування для планування та вдосконалення процесів для ІТ-середовищ.

Syllabus

  • Що таке системне адміністрування?
    • Вітаємо на курсі "Системне адміністрування" у межах програми сертифікації фахівців з ІТ-підтримки! На першому тижні цього курсу ми розглянемо основи системного адміністрування. Ми охопимо такі теми, як політики організації, послуги ІТ-інфраструктури, обслуговування користувачів та апаратного забезпечення, регулярне технічне обслуговування, усунення несправностей та врегулювання потенційних проблем. Пройшовши цей модуль, ви розумітимете, у чому полягають обов’язки системного адміністратора. Тож розпочнімо!
  • Мережеві служби та послуги інфраструктури
    • На другому тижні цього курсу ми дізнаємося про мережеві служби та послуги інфраструктури. Ми розглянемо, що таке послуги ІТ-інфраструктури та яку роль вони відіграють у системному адмініструванні. Ми також дізнаємося про серверні операційні системи, віртуалізацію, мережеві служби, DNS для вебслужб і про те, як усунути несправності в роботі мережевих служб. У процесі проходження цього модуля ви дізнаєтеся про найпоширеніші послуги ІТ-інфраструктури, з якими вам доведеться зіткнутися під час виконання завдань адміністрування системи.
  • Служби програмного забезпечення та платформ
    • На третьому тижні цього курсу ми дослідимо служби програмного забезпечення та платформ. Ми розглянемо, з якими типами служб програмного забезпечення та платформ ви можете зіткнутися як фахівець з IT-підтримки та як ними керувати. Ми дізнаємося, як налаштовувати служби електронної пошти, служби безпеки, файлові служби, служби друку та платформ. Ми розглянемо способи усунення несправностей у службах платформ та поширені проблеми, на які варто звернути увагу. Пройшовши цей модуль, ви знатимете, як налаштовувати служби ІТ-інфраструктури і як керувати ними, щоб сприяти продуктивності робочих процесів компанії, гарантувати захист інформації та підтримувати належне функціонування програмного забезпечення.
  • Служби каталогів
    • На четвертому тижні цього курсу ми ознайомимося зі службами каталогів. Зокрема, ми розглянемо, як працюють дві найпопулярніші служби каталогів – Active Directory і OpenLDAP. Ми поговоримо про концепцію централізованого керування та його переваги для системних адміністраторів у питаннях обслуговування й підтримки різних секторів ІТ-інфраструктури. Пройшовши цей модуль, ви знатимете, як додавати користувачів, паролі та використовувати групові політики в Active Directory і OpenLDAP.
  • Відновлення і резервне копіювання даних
    • На п’ятому тижні цього курсу ми дізнаємося про відновлення та резервне копіювання даних. На будь-якій технічній посаді важливо знати, як створювати резервні копії та відновлювати дані. Зокрема, це надважливо для системного адміністратора. Ми також дізнаємося про поширені корпоративні практики, такі як розробка плану аварійного відновлення та здійснення аналізу ситуації. Пройшовши цей модуль, ви знатимете про відмінності між локальним і віддаленим резервним копіюванням, розумітимете значення та важливість резервного копіювання і тестування відновлення, вмітимете застосовувати різні способи резервного копіювання даних (усвідомлюючи відповідні ризики), а також розумітимете мету і зміст плану аварійного відновлення.
  • Підсумковий проект
    • Вітаємо! Попереду останній тиждень курсу. Він присвячений підсумковому проекту, у якому ви продемонструєте всі навички, отримані на курсі, надаючи консультації з системного адміністрування. Ви оціните ІТ-інфраструктуру трьох вигаданих (але з використанням реальних даних) компаній і дасте рекомендації та поради щодо підтримки їхньої ІТ-інфраструктури. Наприкінці проекту ви продемонструєте навички та методи вирішення проблем як справжній системний адміністратор. Успіхів!

Taught by

Google Career Certificates

Reviews

4.9 rating at Coursera based on 139 ratings

Start your review of Системне адміністрування і послуги ІТ-інфраструктури

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.