Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Udemy

Reach ile Dapp Programlamaya Giriş

via Udemy

This course may be unavailable.

Overview

Bu kursta Reach ile Dapp programlamaya giriş yapıyoruz.

What you'll learn:
  • Dapp Programlama

Proje kendisini en güvenli ve kolay şekilde Dapp geliştirme platformu olarak adlandırıyor. Bir saniye duralım ve Dapp’ın ne olduğuna tekrar bakalım.

Bu soruya Wikipedia şöyle cevap veriyor.

Merkezi olmayan, dağıtılmış bir bilgi işlem sistemi üzerinde çalışan bir bilgisayar uygulamasıdır. DApp’ler, DApp’lerin genellikle akıllı sözleşmeler olarak anıldığı Ethereum Blok Zinciri gibi dağıtılmış defter teknolojileri tarafından popüler hale getirildi.

Bu tanım güzel fakat eksik. Çünkü Ethereum ile gündem olsa da artık Algorand başta olmak üzere başka akıllı kontrat sistemlerinde de Dapp gündemde. Reach projesi de Ethereum ve Algorand üzerinde geliştirme yapabilmenizi sağlıyor. Aralık 2020 bilgi notunda paylaştıklarına göre Cardano teknolojisinin arkaplanındaki Plutus’u da sisteme entegre etme sürecindeler.

Biz biliyoruz ki henüz geleneksel programlamacıların blokzincir ekosistemine “Kavimler Göçü” başlamadı. Bundan dolayı Reach tarzı uygulamaları öncü aktörler olarak görebiliriz. Bu kaçınılmaz göç başladığında, blokzincir tabanlı çözümler kulaktan kulağa yayıldığında, Reach tarzı çoklu platform desteği olan çözümler değerini daha da katlayacak.

Yine biliyoruz ki Blokzincir konusu farklı bir teknolojiye göre çoğu zaman daha karışık. Örneğin Artırılmış Gerçeklik gibi bir teknolojinin gerek mantığını gerek kodsal arkaplanını anlamak bir kaç saatinizi alırken, Blokzincir’de aynı sürede sadece kafanızda Bizanslı generalleri dolaştırmaya başlayabiliyorsunuz. Hal böyle olunca insanlar da bu teknolojiden geride duruyor. Fakat Reach tarzı platformlar bu süreci günlerden dakikalara indirebilecek çözümler sunma noktasında iddialı.

Reach nasıl çalışır ?

Peki nasıl çalışır bu Reach. Sistem sizin Reach’in kendi dilinde yazdığınız kodları farklı blokzincir teknolojilerinde kullanılabilir şekilde derler.

Taught by

Bugra & Şebnem Ayan, Enes Polat and Christopher Swenor

Reviews

4.3 rating at Udemy based on 34 ratings

Start your review of Reach ile Dapp Programlamaya Giriş

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.