Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Спречување и Контрола на Инфекцијата (СКИ) за вирусот КОВИД-19

via OpenWHO

Overview

Овој курс располага со насоки за тоа што треба да прават здравствените установи со цел да бидат подготвени да реагираат на појавата на вирус на дишните патишта како што е новиот корона вирус, како да идентификуваат случај кога тој ќе се појави, и како соодветно да имплементираат СКИ мерки со цел сигурно да се оневозможи понатамошно ширење кон здравствените работници или други пациенти и други лица во здравствената установа.

Оваа обука е наменета за здравствени работници и експерти за јавно здравје, бидејќи се фокусира на спречување и контрола на инфекцијата.

Овој курс не е ажуриран од јуни 2020 година. За најновите упатства, ве молиме погледнете ја англиската верзија на курсот.

Syllabus

Course information

Овој курс е исто така достапен на следниве јазици:

English - русский - 日本語 - français - Bahasa Indonesia - Español - Português - Italiano - српски језик - 中文 - Türkçe - język polski - Tiếng Việt - العربية - Nederlands - Tetun - বাংলা - فارسي - Soomaaliga -සිංහල -ภาษาไทย -தமிழ் - Казақ тілі

Општ преглед: Овој курс ги опфаќа СКИ (Спречување и контрола на инфекцијата) мерките кои се потребни за:

  • Да бидете поготвени и спремни да реагирате во случај на избувнување на епидемија, особено онаа како резултат на КОВИД-19.
  • Да ја ограничите човечката трансмисија преку имплементирање на препорачаните СКИ интервенции од страна на СЗО.
  • Да идентификувате, изолирате и известите за можни и потврдени случаи.

За секој модул прикачени се ресурси кои ќе ви помогнат со поопширни објаснувања за темата.

Цели:

По завршувањето на овој курс, ќе можете:

  • да ги дефинирате СКИ и нивната улога во контекст на подготвеност, спремност и реакција;
  • да ја опишете моменталната епидемиолошка ситуација со КОВИД-19, вклучувајќи и дефиниции за случај и знаци & симптоми;
  • да ја опишете контролата на изворот, административната контрола и контрола на околината и при ракувањето со медицинските уреди и материјали;
  • да ги опишете препорачаните СКИ мерки од страна на СЗО во однос на здравствените установи, вклучувајќи и справување со можни или потврдени КОВИД-19 случаи;
  • да ги опишете дополнителните СКИ мерки кои се преземаат за дополнителна помош при општата подготвеност во рамките на здравствената установа.

Времетраење на курсот: Приближно 1 час.

Сертификација: Потврда за учество е достапна за учесниците кои завршуваат 100% од материјалот на курсот.

Доколку по завршувањето на овој курс сте заинтересирани да добиете повеќе информации за правилно ставање и отстранување на опремата за лична заштита (ОЛЗ) во контекст на КОВИД-19, посетете го курсот на OpenWHO "КОВИД-19: Како се става и отстранува опремата за лична заштита (ОЛЗ)": https://openwho.org/courses/IPC-PPE-MK

Повеќе информации за правилно одржување хигиена на раце можете да најдете на курсот на OpenWHO (на англиски): https://openwho.org/courses/IPC-HH-en

Преведено на македонски јазик од Infection Prevention and Control (IPC) for COVID-19 Virus, 2020. СЗО не презема одговорност за содржината или точноста на преводот. Ако постои било каква недоследност меѓу документот на англиски и македонскиот превод, оригиналниот документ на англиски јазик ќе се смета за автентична верзија која е соодветна за користење.

Овој превод не е верифкуван од страна на СЗО. Намената на овој ресурс е насочена само кон учење.

Course contents

  • Модул 1: Подготвеност, спремност и СКИ:

    Овој модул дава еден општ преглед на мерките за подготвеност и спремност во однос на Спречувањето и Контролата на Инфекцијата.
  • модул 2: Вирус КОВИД-19:

    модул 2 нѐ воведува во новиот корона вирус (КОВИД-19).
  • Модул 3: СКИ во контекст на КОВИД-19 Стандардни мерки на претпазливост, претпазливост при трансмисија & посебни препораки при КОВИД-19:

    овој модул ни дава преглед за различните мерки на претпазливост кои треба да се преземат со цел подготовка и реакција на КОВИД-19.

Reviews

Start your review of Спречување и Контрола на Инфекцијата (СКИ) за вирусот КОВИД-19

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.