Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

University of Colorado Boulder

Δεξιότητες ομαδικής εργασίας: Αποτελεσματική επικοινωνία

University of Colorado Boulder via Coursera

This course may be unavailable.

Overview

Πρόσφατα αναθεωρημένο και ενημερωμένο! Η αποτελεσματική ομαδική εργασία και επικοινωνία είναι απαραίτητες για την επαγγελματική και προσωπική σας επιτυχία. Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθετε τα εξής: να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις, να είστε πιο δημιουργικοί και καινοτόμοι, να διαχειρίζεστε συγκρούσεις και να εργάζεστε με «δύσκολα» μέλη της ομάδας σας, να διαπραγματεύεστε για τα αποτελέσματα της προτίμησής σας, να βελτιώνετε την ομαδική επικοινωνία σε εικονικό περιβάλλον, να αναπτύσσετε μια καλύτερη συνολική κατανόηση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά ως ομάδα. Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε αυτές τις σημαντικές δυναμικές της ομαδικής επικοινωνίας και να μάθετε πώς να τις εφαρμόζετε στην πράξη για να βελτιώσετε τη συνολική ομαδική σας εργασία.

Syllabus

  • Αναστοχασμός πάνω στην επικοινωνία
    • Η πρώτη εβδομάδα αφορά την επικοινωνία. Αλλά όχι την κοινή λογική ή τις δεδομένες έννοιες της επικοινωνίας, όπως ίσως περιμένατε. Αντ' αυτού, θα αναστοχαστούμε πάνω στο θέμα της επικοινωνίας και θα αμφισβητήσουμε ορισμένες από τις συμβατικές απόψεις για την επικοινωνία που είναι συνηθισμένες στην κοινωνία μας. Θα συγκρίνουμε και θα αντιπαραβάλουμε διαφορετικές θεωρίες ή μοντέλα επικοινωνίας και θα δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια πιο εξελιγμένη αντίληψη της επικοινωνίας ώστε να κατανοήσουμε τις πολυπλοκότητες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στις σημερινές ομάδες. Θα εξερευνήσουμε επίσης κάποιες από τις κρυμμένες δυνάμεις της ομαδικής επικοινωνίας, όπως το πλαίσιο, τα συστήματα και οι θεσμοί, καθώς και ο σχεδιασμός. Όλα αυτά είναι «παρόντα» σε κάθε ομαδική κατάσταση και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας, ωστόσο εύκολα τα παραβλέπουμε όταν δεν προσέχουμε. Θέλουμε να διευρύνουμε το οπτικό μας πεδίο, τρόπος του λέγειν, ώστε να κατανοήσουμε πληρέστερα τι συμβαίνει σε κάθε ομαδική κατάσταση.
  • Ανάπτυξη ομάδων και λήψη αποφάσεων
    • Η δεύτερη εβδομάδα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ομάδων και στη λήψη αποφάσεων. Θα εξετάσουμε πώς σχηματίζονται οι ομάδες μέσω της κοινωνικοποίησης, πώς αναπτύσσουν κανόνες και πώς αναδύονται οι ρόλοι. Και θα συγκρίνουμε και θα αντιπαραβάλουμε διαφορετικά μοντέλα που εξηγούν αυτές τις διαδικασίες. Θα εξετάσουμε τις διάφορες παγίδες λήψης αποφάσεων στις οποίες μπορούν να πέσουν οι ομάδες, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε καλύτερες πρακτικές για τη λήψη ορθών ομαδικών αποφάσεων. Και θα διερευνήσουμε πώς οι ομάδες μπορούν να είναι πιο δημιουργικές και καινοτόμες κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.
  • Σύγκρουση, διαφορά και διαφορετικότητα
    • Η τρίτη εβδομάδα αφορά τη σύγκρουση, τη διαφορά και τη διαφορετικότητα. Θα μάθουμε πώς οι ομάδες μπορούν να έχουν μια εποικοδομητική αντιπαράθεση και πώς μπορείτε να επιλέγετε τις σωστές λέξεις σε μια διαμάχη... καθώς και πώς να διαπραγματεύεστε με τους άλλους όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα διερευνήσουμε επίσης γιατί η διαφορά και η διαφορετικότητα είναι τόσο σημαντικές για την ομαδική επικοινωνία και πώς η κατανόηση της έννοιας της ταυτότητας είναι κρίσιμη για τη συμμετοχή μας σε ομάδες. Και θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην επικοινωνία και το φύλο, μία από τις σημαντικότερες πτυχές της διαφοράς και της διαφορετικότητας που πρέπει να κατανοήσουν οι ομάδες.
  • Ομαδική επικοινωνία και τεχνολογία
    • Η τέταρτη εβδομάδα καλύπτει την ομαδική επικοινωνία και την τεχνολογία... μια ολοένα και πιο διαδεδομένη πτυχή του σύγχρονου τοπίου της ομαδικής εργασίας που πρέπει να κατανοήσουμε. Θα εξετάσουμε την έννοια της εικονικής εργασίας (virtual work) και τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες χρησιμοποιούν την τεχνολογία, καθώς και διάφορα μοντέλα και θεωρίες λειτουργικότητας των μέσων και επεξεργασίας πληροφοριών. Θα καλύψουμε διάφορα πρακτικά και εννοιολογικά ζητήματα που πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου όταν πρόκειται για την τεχνολογία και την ομαδική επικοινωνία, και θα εξερευνήσουμε κάποιες πρωτοποριακές σκέψεις σχετικά με την τεχνολογία και την ομαδική εργασία μέσω της συναρπαστικής θεωρίας του sociomateriality.

Taught by

Matthew A. Koschmann, PhD

Reviews

Start your review of Δεξιότητες ομαδικής εργασίας: Αποτελεσματική επικοινωνία

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.