Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Coursera

A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal (Learning How to Learn)

McMaster University and University of California, San Diego via Coursera

Overview

A kurzus olyan, rendkívül hasznos tanulási módszereket mutat be, amelyeket a művészetek, a zene, az irodalom, a matematika, a természettudományok, a sport és más szakterületek művelői használnak. A kurzus során bemutatjuk, hogyan használ az agy a tanuláshoz két nagyon különböző állapotot, és hogyan tudja tömbösíteni az információt. Szó lesz továbbá kompetencia-illúziókról, memóriatechnikákról, a halogatás kezeléséről, és a legjobb gyakorlatokról, amelyek kutatások alapján a leghatékonyabb segítséget nyújtják nehéz tárgyak tanulásában.

Ezek a módszerek a tanulandó területen való jártasságtól függetlenül képesek megváltoztatni a gondolkodásunkat, ezen keresztül pedig az életünket is. Ha valaki máris szakértő, az agy rejtelmeibe való betekintés akkor is hasznos lesz a következőkben: új lendületet kaphat a tanulásban elért sikereihez, olyan vizsgatippeket ismerhet meg, amelyekre nem is gondolt volna, és olyan meglátásokra tehet szert, amelyek segítenek optimalizálni a házi feladattal és a feladatmegoldással töltött időt. Ha valakinek nehezére esik a tanulás, itt a praktikák olyan áttekinthető tárházára bukkan, amelynek segítségével fel tudja venni a fonalat. Ha valaha is arra vágytunk, hogy valamiben fejlődni tudjunk, akkor ez a kurzus szolgálhat számunkra útmutatóként.

A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, amelyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal című Coursera kurzus Barbara Oakley és Terrence Sejnowsky Learning How to Learn (LHTL) kurzusának magyar változata, mely a Szegedi Tudományegyetem munkatársai közreműködésével valósult meg.

A kurzus felvehető az angol nyelvű Mindshift („Szemléletváltás”) elnevezésű, kapcsolódó kurzustól függetlenül, azzal párhuzamosan, vagy akár előtte. (A tanulás tanulása fókuszában inkább a tanulás áll, a Mindshift fókuszában pedig inkább a karrierépítés.)

A kurzus teljes, portugál nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/aprender
A kurzus teljes, spanyol nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/aprendiendo-a-aprender
A kurzus teljes, kínai nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/ruhe-xuexi

Syllabus

 • Mi a tanulás?
  • Bár az élő agy nagyon bonyolult, ez a modul metaforákat és analógiákat használva segít megérteni a működését. Alapvetően különböző gondolkodásmódokat fognak felfedezni, és megtudhatják, hogyan használhatják ezeket a tanulás hatékonyságának növeléséhez. Megismerkednek a halogatás kezelésével, és praktikus ismereteket szereznek a memóriáról, ráadásul meglepően hasznos információkhoz juthatnak a tanulás és az alvás kapcsolatáról. (Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a modulnak az elvégzése egy órát vesz igénybe - az efölötti idő a választható tevékenységekre vonatkozik.)
 • Tömbösítés
  • Ebben a modulban a tömbökről fogunk beszélni. A tömbök olyan kompakt csomagok, amelyekhez az elme könnyen hozzáférhet. Szó lesz arról, hogyan tudunk tömböket formálni, hogyan használjuk őket a tananyag megértésének javítására és a kreativitás fejlesztésére, és hogy hogyan segítenek a tömbök abban, hogy a dolgozatokon jobban teljesítsünk. Megvizsgáljuk a tanulás során tapasztalt kompetencia illúzióját, a túltanulás kihívásait és az időszakos tanulás előnyeit.
 • Halogatás és memória
  • Ebben a modulban két szorosan összefüggő fogalomról lesz szó, a halogatásról és a memóriáról. Sok időbe telik az olyan stabil tömbök kiépítése a hosszú távú memóriában, amelyeket a rövid távú memóriánk könnyen el tud érni. Ezért olyan fontos a halogatás kezelése. Végezetül pedig megemlítjük a legjobb módszereket, amelyek segítségével hozzá tudunk férni az agyunk leghatékonyabb memóriarendszereihez.
 • A reneszánsz ismeretszerzés és képességeink kibontakoztatása
  • Ebben a modulban még többet szólunk az olyan fontos gondolatokról és módszerekről, amelyek fejlesztik a tanulási képességeinket. Az is kiderül, hogyan tudunk hasznosabban együttműködni tanulótársainkkal, hogyan tudjuk számba venni az erősségeinket, és hogyan tudjuk elkerülni az imposztor-szindrómát. A vadászpilóták és a sebészek feladatlistákat használnak a fontos teeindőik elvégzéséhez – ilyet bárki használhat a vizsgákra való felkészülés során. Végezetül pedig még többet hallhatnak majd a tanulással teli élet örömeiről!

Taught by

Beáta Sikó, Dr. Barbara Oakley, Kocsis Lilla, Dr. Terrence Sejnowski and Szakál Péter

Related Courses

Reviews

Start your review of A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal (Learning How to Learn)

Never Stop Learning!

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Sign up for free