Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Coursera

A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal (Learning How to Learn)

Deep Teaching Solutions via Coursera

Overview

Limited-Time Offer: Up to 75% Off Coursera Plus!
7000+ certificate courses from Google, Microsoft, IBM, and many more.
A kurzus olyan, rendkívül hasznos tanulási módszereket mutat be, amelyeket a művészetek, a zene, az irodalom, a matematika, a természettudományok, a sport és más szakterületek művelői használnak. A kurzus során bemutatjuk, hogyan használ az agy a tanuláshoz két nagyon különböző állapotot, és hogyan tudja tömbösíteni az információt. Szó lesz továbbá kompetencia-illúziókról, memóriatechnikákról, a halogatás kezeléséről, és a legjobb gyakorlatokról, amelyek kutatások alapján a leghatékonyabb segítséget nyújtják nehéz tárgyak tanulásában. Ezek a módszerek a tanulandó területen való jártasságtól függetlenül képesek megváltoztatni a gondolkodásunkat, ezen keresztül pedig az életünket is. Ha valaki máris szakértő, az agy rejtelmeibe való betekintés akkor is hasznos lesz a következőkben: új lendületet kaphat a tanulásban elért sikereihez, olyan vizsgatippeket ismerhet meg, amelyekre nem is gondolt volna, és olyan meglátásokra tehet szert, amelyek segítenek optimalizálni a házi feladattal és a feladatmegoldással töltött időt. Ha valakinek nehezére esik a tanulás, itt a praktikák olyan áttekinthető tárházára bukkan, amelynek segítségével fel tudja venni a fonalat. Ha valaha is arra vágytunk, hogy valamiben fejlődni tudjunk, akkor ez a kurzus szolgálhat számunkra útmutatóként. A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, amelyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal című Coursera kurzus Barbara Oakley és Terrence Sejnowsky Learning How to Learn (LHTL) kurzusának magyar változata, mely a Szegedi Tudományegyetem munkatársai közreműködésével valósult meg. A kurzus felvehető az angol nyelvű Mindshift („Szemléletváltás”) elnevezésű, kapcsolódó kurzustól függetlenül, azzal párhuzamosan, vagy akár előtte. (A tanulás tanulása fókuszában inkább a tanulás áll, a Mindshift fókuszában pedig inkább a karrierépítés.) A kurzus teljes, portugál nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/aprender A kurzus teljes, spanyol nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/aprendiendo-a-aprender A kurzus teljes, kínai nyelvű verziója az alábbi linken érhető el: https://www.coursera.org/learn/ruhe-xuexi

Syllabus

 • Mi a tanulás?
  • Bár az élő agy nagyon bonyolult, ez a modul metaforákat és analógiákat használva segít megérteni a működését. Alapvetően különböző gondolkodásmódokat fognak felfedezni, és megtudhatják, hogyan használhatják ezeket a tanulás hatékonyságának növeléséhez. Megismerkednek a halogatás kezelésével, és praktikus ismereteket szereznek a memóriáról, ráadásul meglepően hasznos információkhoz juthatnak a tanulás és az alvás kapcsolatáról. (Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a modulnak az elvégzése egy órát vesz igénybe - az efölötti idő a választható tevékenységekre vonatkozik.)
 • Tömbösítés
  • Ebben a modulban a tömbökről fogunk beszélni. A tömbök olyan kompakt csomagok, amelyekhez az elme könnyen hozzáférhet. Szó lesz arról, hogyan tudunk tömböket formálni, hogyan használjuk őket a tananyag megértésének javítására és a kreativitás fejlesztésére, és hogy hogyan segítenek a tömbök abban, hogy a dolgozatokon jobban teljesítsünk. Megvizsgáljuk a tanulás során tapasztalt kompetencia illúzióját, a túltanulás kihívásait és az időszakos tanulás előnyeit.
 • Halogatás és memória
  • Ebben a modulban két szorosan összefüggő fogalomról lesz szó, a halogatásról és a memóriáról. Sok időbe telik az olyan stabil tömbök kiépítése a hosszú távú memóriában, amelyeket a rövid távú memóriánk könnyen el tud érni. Ezért olyan fontos a halogatás kezelése. Végezetül pedig megemlítjük a legjobb módszereket, amelyek segítségével hozzá tudunk férni az agyunk leghatékonyabb memóriarendszereihez.
 • A reneszánsz ismeretszerzés és képességeink kibontakoztatása
  • Ebben a modulban még többet szólunk az olyan fontos gondolatokról és módszerekről, amelyek fejlesztik a tanulási képességeinket. Az is kiderül, hogyan tudunk hasznosabban együttműködni tanulótársainkkal, hogyan tudjuk számba venni az erősségeinket, és hogyan tudjuk elkerülni az imposztor-szindrómát. A vadászpilóták és a sebészek feladatlistákat használnak a fontos teeindőik elvégzéséhez – ilyet bárki használhat a vizsgákra való felkészülés során. Végezetül pedig még többet hallhatnak majd a tanulással teli élet örömeiről!

Taught by

Beáta Sikó, Dr. Barbara Oakley, Kocsis Lilla, Dr. Terrence Sejnowski and Szakál Péter

Reviews

5.0 rating, based on 1 Class Central review

4.9 rating at Coursera based on 298 ratings

Start your review of A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, melyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal (Learning How to Learn)

 • Anonymous
  This course has been really helpful. It has taught me tons of useful information, that can be used in any part of our lives. This course can help you better understand the scientific part of learning. I really did appreciate this and can only recommend it

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.