Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

LinkedIn Learning

Rust Essential Training

via LinkedIn Learning

Overview

This course offers an introduction to Rust, a popular open-source systems programming language that focuses on speed, memory safety, and parallelism.

Syllabus

Introduction

  • Learn Rust programming
  • What you should know
  • What is Rust?
  • Rust versions

1. Write Your First Program

  • Installing Rust on Windows
  • Installing Rust on Linux and macOS
  • Anatomy of a Rust program
  • Adding comments
  • Building programs using Cargo

2. Primitive Data Types

  • Declaring variables
  • Integer data types
  • Floating-point data types
  • Arithmetic operations
  • Formatting print statements
  • Bitwise operations
  • Boolean data type and operations
  • Comparison operations
  • Char data types
  • Challenge: Find the average
  • Solution: Find the average

3. Compound Data Types

  • Arrays
  • Multidimensional arrays
  • Tuples

4. Functions

  • Function parameters
  • Statements vs. expressions
  • Function return values
  • Challenge: Convert temperature
  • Solution: Convert temperature

5. Program Flow Control

  • Conditional execution
  • Multiple conditions
  • Conditional assignment
  • Loops
  • While loops
  • For loops
  • Nested loops
  • Challenge: Max, min, mean
  • Solution: Max, min, mean

6. Ownership

  • Variable scope
  • Shadowing variables
  • Stack and heap memory
  • String data type
  • Ownership
  • Moving, cloning, and copying data
  • Transferring ownership

7. References

  • Borrowing references
  • Mutable references
  • Dangling references
  • Slices
  • Slices as function parameters
  • Challenge: Trim spaces
  • Solution: Trim spaces

8. Modules

  • Rust Standard Library and prelude
  • Standard input
  • Parse strings
  • Crates
  • Challenge: Higher or lower
  • Solution: Higher or lower

9. Input and Output

  • Command-line arguments
  • Reading from files
  • Writing to files
  • Challenge: Check the roster
  • Solution: Check the roster

10. Structs

  • Defining structs
  • Struct update syntax
  • Struct methods
  • Associated functions
  • Tuple structs
  • Challenge: Represent shapes
  • Solution: Represent shapes

11. Generic Types

  • Generic struct definitions
  • Generic method definitions
  • Generic function definitions
  • Box data type
  • Challenge: Sum boxes
  • Solution: Sum boxes

12. Traits

  • Implement traits
  • Default trait implementation
  • Derive traits
  • Trait bounds
  • Multiple trait bounds
  • Return types with implemented traits
  • Challenge: Implement the display trait
  • Solution: Implement the display trait

13. Lifetimes

  • The borrow checker
  • Lifetime annotation syntax
  • Multiple lifetime annotations
  • Lifetime elision rules
  • Struct lifetime annotations
  • Static lifetime

14. Enums

  • Define enums
  • Match operator
  • Match with default placeholder
  • Enum methods
  • Option enum
  • Matching Option
  • If-let syntax
  • Challenge: Represent a location
  • Solution: Represent a location

15. Error Handling

  • Unrecoverable errors
  • Result<T, E> enum
  • Matching Result<T, E> to recover from errors
  • Propagating errors
  • Challenge: Handle errors
  • Solution: Handle errors

16. Collections

  • Vectors
  • HashMaps
  • Challenge: Count words
  • Solution: Count words

Conclusion

  • Where to go next

Taught by

Barron Stone

Reviews

Start your review of Rust Essential Training

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.