Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Udemy

Herkes İçin Linux: Part 1

via Udemy

This course may be unavailable.

Overview

Server Yönetimi, Oyun Sunucusu Kurulumu, Web Sunucusu Kurulumu ve Çok Daha Fazlası

What you'll learn:
  • Temel Linux terminal komutlarını tamamen öğrenmiş olacaksınız.
  • Pek çok işinizi grafiksel olarak değil de terminal üzerinden kodla yapmayı öğrenmiş olacaksınız.
  • Ubuntu Server yönetiminde ilerleyeceksiniz.
  • Ubuntu üzerinde 100'den fazla oyunun sunucusunu kurmayı öğreneceksiniz.
  • Ubuntu Server üzerinde WordPress ile web site yayınlamayı öğreneceksiniz.

Sıfırdan Başlayarak Uygulamalarla Ubuntu Server Yönetimi ve Linux Eğitimi

Bu eğitimde serisinde GNU Linux Ubuntu Server ile oyun sunucusu kurulumundan tutun da web sayfası yayınlamaya kadar server yönetimi işlenmiştir. Bunun yanı sıra Linux kullanımının detayları açıklanmıştır.

İster bir yazılım geliştirici olun ister de hobi amaçlı arkadaşlarınızla projeler geliştirin karşınıza daima GNU Linux ve bileşenleri çıkacaktır. GNU Linux ve bileşenleri öğrenilmeden sunucu mimarisini yönetmek, anlamak mümkün değildir. Bugün artık MSSQL bile Linux dağıtımları üzerinde çalışmakta ve nispeten daha performanslı çalışmaktadır. Yani hangi teknolojiyi kullanıyor olursanız olun GNU Linux kullanmadan kariyerinizde ilerleme sağlamak hiç kolay olmayacaktır.

Kursun içerisinde bir web sayfası yayınlamanın mantığı, statik dosyalar, ve port kavramı gibi terimler de işlenmiştir. Bunun dışında bir Linux sunucusunu yalnızca komut satırı üzerinden nasıl kontrol edebileceğimiz, kolayca scriptleri yazıp nasıl kullanabileceğimiz işlenmiştir.

Kurs süresince Linux dağıtımı olarak Ubuntu Server 18.04 kullanılmıştır. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ubuntu dağıtımının güncel sürümü 20.04 yayınlandı. Dilerseniz kurs süresince server olarak 20.04 dağıtımını temin edip onu da kurup kullanabilirsiniz. Ancak kararlılık açısından benimle aynı sürümü kullanmanızı öneririm. Yine de başka bir sürüm kullanacaksanız kurs içerisinde benim kurduğum yazılımların sizin sürümünüze nasıl kurulduğu hakkında ufak bir araştırmayı Google üzerinde yaparsanız daha iyi olacaktır kanaatimce.

Bu eğitim yalnızca GNU Linux için bir giriş değil yazılım geliştiriciliği için de bir giriş niteliğindedir. Eğer bir yazılım geliştiriciyseniz özellikle kariyerinizin başlarında bir projeyi baştan sona inşa edip sonra da bunu canlıya almanız gerekecektir. Bu noktads tüm sunucu işlemleri sizi bekliyor olacaktır. Kısaca söylemek gerekirse GNU Linux öğrenmek herkes için şart olmuştur. Linux ile beraber sanallaştırma, Docker, Kubernetes gibi kavramları da öğrenmek gerek çünkü günümüzde tüm deploy süreçleri artık bu saydığım teknolojiler tarafından yönetilmekte ve kullanılmaktadır.

Eğitim devamı için Part 2 ye bakınız.

Taught by

Volkan Tasci

Reviews

4.7 rating at Udemy based on 1861 ratings

Start your review of Herkes İçin Linux: Part 1

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.