Class Central is learner-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Google

Біти і байти комп’ютерної мережі

Google via Coursera

Overview

Цей курс має на меті детальний огляд принципу роботи комп’ютерних мереж. Ми розглянемо відомості про сучасні мережеві технології, протоколи, хмарні сховища, практичні заходи та способи усунення несправностей у мережі. Пройшовши цей курс, ви зможете: ● описати комп’ютерну мережу в контексті п’ятирівневої моделі; ● пояснити принцип роботи всіх стандартних протоколів, пов’язаних зі зв’язком TCP/IP; ● застосовувати потужні інструменти та засоби усунення несправностей у мережі; ● пояснити принцип функціонування мережевих служб, як-от DNS і DHCP, які забезпечують роботу комп’ютерних мереж; ● пояснити принцип хмарних обчислень і знатимете все про сервіси і хмарні сховища.

Syllabus

  • Організація мереж. Вступ
    • Вітаємо на курсі "Організація мереж" програми сертифікації фахівців з ІТ-підтримки! На першому тижні цього курсу ми розглянемо основні відомості про комп’ютерні мережі. Ми дізнаємося про мережеві моделі TCP/IP та OSI, а також про те, як мережеві рівні взаємодіють між собою. Ми також розглянемо основні відомості про мережеві пристрої, як-от кабелі, концентратори, комутатори, маршрутизатори, сервери та клієнти. Крім того, ми детальніше ознайомимося з фізичним і канальним рівнями мережевої моделі. Пройшовши цей модуль, ви дізнаєтеся, як різні рівні мережевої моделі разом утворюють мережу.
  • Мережевий рівень
    • На другому тижні цього курсу ми детальніше розглянемо мережевий рівень. Ми дізнаємося про схему IP-адресації та про те, як працюють підмережі. Ми розглянемо, як працює інкапсуляція і як протоколи на кшталт ARP дозволяють різним шарам мережі обмінюватися даними. Також ми розглянемо основи маршрутизації, протоколи маршрутизації й те, як працює Інтернет. Пройшовши цей модуль, ви зможете описати схему IP-адресації, виконати двійкове обчислення для опису підмереж та зрозумієте, як працює підмережа й Інтернет.
  • Транспортний і прикладний рівні
    • На третьому тижні цього курсу ми розглянемо транспортний і прикладний рівні. Пройшовши цей модуль, ви вмітимете описати порти і роз’єми TCP, визначити різні компоненти заголовка TCP, показати різницю між протоколами, орієнтованими на з’єднання, і протоколами без з’єднання, а також пояснити, як TCP використовується для забезпечення цілісності даних.
  • Мережеві послуги
    • На четвертому тижні цього курсу ми ознайомимося з мережевими послугами. Ми дізнаємося, навіщо потрібен DNS і як він працює. Ми також покажемо вам, чому DHCP спрощує адміністрування мережі. Пройшовши цей модуль, ви зможете описати, як працюють протоколи DNS і DHCP, як технології NAT допомагають захищати мережі, а також як VPN і проксі-служби допомагають користувачам безпечно користуватися Інтернетом.
  • Під’єднання до Інтернету
    • На п’ятому тижні цього курсу ми досліджуватимемо історію Інтернету, як він розвивався та як працює сьогодні. Ми розглянемо різні способи під’єднання до Інтернету – за допомогою кабелів, а також бездротових, стільникових і навіть оптично-волоконних з’єднань. Пройшовши цей модуль, ви зможете визначити компоненти WAN і окреслити основи функціонування бездротової та стільникової мереж.
  • Усунення несправностей і майбутнє мереж
    • Вітаємо! Попереду останній тиждень курсу. На останньому тижні цього курсу ми поміркуємо про майбутнє комп’ютерних мереж. Ми також розглянемо практичні аспекти усунення несправностей у мережі за допомогою основних операційних систем. До кінця цього модуля ви зможете виявити та виправити багато поширених проблем із під’єднанням до мережі за допомогою інструментів, доступних в операційних системах Microsoft Windows, MacOS і Linux.

Taught by

Google Career Certificates

Reviews

4.8 rating at Coursera based on 254 ratings

Start your review of Біти і байти комп’ютерної мережі

Never Stop Learning.

Get personalized course recommendations, track subjects and courses with reminders, and more.

Someone learning on their laptop while sitting on the floor.